Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

26 augusti 2015

Gyllene smaker i rostad morotssoppa

Det här receptet är en variant av ett veckotidningsrecept som gjort succé hemma hos oss. Milda, rostade morötter i en härlig soppa som går snabbt att laga och som är en perfekt vardagsrätt. Den förgyller vilken tråkig onsdag som helst! Servera gärna med frisk nötcrunch och ett färskt surdegsbröd.

Rostad morotssoppa

4 rejäla portioner

800 gram morötter (för oss är ekologiska en självklarhet)
2 tsk havssalt
2 - 3 msk rapsolja utan smak
6 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
2 tsk chilipeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk koncentrerad grönsaksfond
saft från 1/2 - 1 citron
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Lägg morotsbitarna på en plåt, salta och ringla över rapsoljan. Rosta morötterna i ca 20 minuter till de har mjuknat och fått en svagt brun nyans. Mixa med mixerstav i en stor kastrull. Tillsätt vatten, kokosmjölk och chilipeppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp och tillsätt sedan grönsaksfonden. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Nötcrunch

1 påse cashewnötter
rivet skal och saft från 1/2 citron
2 msk klippt gräslök

Rosta cashewnötterna hastigt i het panna. Hacka dem grovt och blanda ner rivet citronskal, citronsaft och gräslök. Servera som topping på soppan.






The Cab

Jag blir sällan imponerad av en köpt sallad, men den här är riktigt, riktigt god och matig. På Redfellas kallas den för the Cab så det kör jag på även här. Vad som skiljer min sallad från originalet är frånvaron av matvete och närvaron av parmesan. I mängder!

The Cab - kycklingssallad som på Redfellas  (på ett ungefär...)


2 portioner

2 kycklingfiléer
Smör eller god olja att steka
Salt
Svartpeppar
1 paket bacon
Romansallad
Parmesanost
Avocado
Edamamebönor
Cashewnötter
Små, vackra tomater

Dressing:
Olivolja av bra sort
Saften av en halv citron
1/2 kruka färsk basilika
Örtsalt (i Redfallas goda dressing används Vegeta, men eftersom den innehåller smakförstärkaren E621 använder jag Herbamare eller Trocomare med ekologiska råvaror som bas)

Börja med dressingen;
Hacka basilikan fint. Häll olivoljan i botten av en vacker skål och pressa lite citron över. Tillsätt örtsalt och basilika och smaka av. Låt dressingen stå medan resten av salladen förbereds.

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen runt om i smör eller olja. Krydda med salt och lite peppar. Lägg kycklingen i en ugnsform och låt den gå färdigt i ugnen i ca 15 minuter. Skiva kycklingen tunt när den är klar. Låt svalna eller ställt kallt över natten.
Stek under tiden baconet klippt i ganska stora bitar. Jag tycker det är gott när baconet är ganska ordentligt stekt. Låt svalna eller ställ kallt.
Så här långt kan man naturligtvis förbereda om man känner för det.

Riv romansalladen i lagom ätstora bitar och blanda sedan ner den i dressingen. Skiva parmesanost tunt och fördela över salladen. Rosta cashewnötterna hastigt och vänd ner även dem i salladsskålen. Tillsätt kyckling, bacon, tomater och edamamebönor i salladen och servera med kylt vitt vin och kanske ett gott surdegsbröd. Hur gott och enkelt som helst!










9 augusti 2015

Linser när de är som bäst

Den här indiska linsgrytan är precis hur god som helst! Mild, krämig och så fylld av smaker. Servera gärna med nygräddade poori-bröd

Indisk linsgryta

4 portioner

ghee (alt smör eller olja)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 rivna morötter
5 cm färsk, riven ingefära
1 msk gul currypasta
1 kanelstång (eller 1 tsk kanel)
7 kardemummakapslar (eller 1 tsk kardemumma)
400 g skalade tomater
1 dl ketchup
400 g kokosmjölk
2 dl röda linser
Salt

Skiva löken tunt och låt den puttra i ghee till den blir mjuk och genomskinlig. Pressa i vitlöken och vänd ner de rivna morötterna. Vänd runt och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt småkoka i ca 30 minuter eller till dess att linserna är mjuka. Smaka av med salt (om det behövs).








Poori

Poori- eller puribröd

2,4 dl vetemjöl
2 krm salt
ca 1,2 dl vatten (mängden beror på mjölets struktur)
(1 tsk varm solrosolja)
1 liter solrosolja

Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt lite vatten i taget och knåda in det i degen efter hand. Degen skall bli mjuk och lite, lite klistrig men se upp så att den varken blir för torr eller fuktig. Tillsätt lite varm olja om degen behöver bli mer smidig.
Rulla degen till små bollar och kavla ut dem till tunna, tunna kakor, ca 15 cm i diameter.
Hetta upp 1 liter solrosolja i en djup kastrull. Testa om oljan är tillräckligt het genom att lägga ner en liten bit deg i den. Om degen omedelbart flyter upp är oljan redo att fritera i. Släpp ner en kavlad degkaka i oljan och låt den flyta upp till ytan. Ös gärna lite olja över brödet medan det friteras så att ytan blir riktigt jämnt gräddad. Ta upp brödet då det är ljust gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.




2 april 2015

Fish & Chips - ett seriöst försök

Det spelar ingen roll hur mycket tid, kraft och kärlek jag lägger ned på att laga näringsrik och ekologisk mat till mina barn - de tycker ändå alltid att fabriksgjorda fiskpinnar och pulvermos är väl så gott. Jag lämnar det därhän och resonerar att de nog kommer till insikt när de blivit äldre... Här kommer dock ett recept på hemgjorda fiskpinnar som med hästlängder står de djupfrysta. Jag skull nog säga att de är ganska snarlika de som man får i England då man beställer Fish & Chips.

Makalösa fiskpinnar

4 portioner

500 gram fiskfilé, exempelvis sej
salt
peppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 påse panko (asiatiskt ströbröd)
neutral olja, ex majsolja

Sätt ugnen på 240 grader.

Skär fiskfiléerna i bitar som är ungefär dubbelt så stora som vanliga, köpta fiskpinnar. Ta fram 3 formar eller tallrikar modell större. Häll i nr 1 ner vetemjöl, salt och peppar. Knäck i nr 2 ner äggen och vispa upp dem med en gaffel. Häll i nr. 3 ner panko.
Häll majsolja i botten av en stor, ugnsfast form och sätt in den i ugnen så att oljan blir het. Ta ut formen.
Doppa fiskbitarna i först i det kryddade vetemjölet, sedan i ägget och sist i pankon. Fördela dem i den ugnsfasta formen och sätt in den i ugnen ca 10 minuter. När fiskbitarna blivit frasigt bruna vänder du dem och låter dem få färg även på andra sidan. Tiden kan variera men var noga med att hålla koll så att de inte blir för hårt bakade.

Servera gärna med krispigt friterad pommes frites och en citronklyfta så blir känslan väldigt brittisk!










1 mars 2015

Yummie

I går kväll testade vi ett recept på en köttgryta med afrikanska smaker. Den blev så god att jag kom på mig själv med att fundera över när jag skulle kunna göra den nästa gång. Stark och söt och kraftig på samma gång; den hade liksom alla smaker i en fantastisk kombination. Jag har bestämt mig för att kalla rätten för;

Yummie - en afrikansk köttgryta

6 rejäla portioner (och lite rester till dagen efter)

1 kilo fransyska
2 gula lökar
4 msk jordnötsolja
2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk curry
8 dl vatten
3 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
4 msk jordnötssmör
3 msk rödvinsvinäger
150 g torkade aprikoser (helst ekologiska, osvavlade, så klart)
150 g katrinplommon utan kärnor
1 1/2 msk vetemjöl

Att servera till:
Salta jordnötter
Bananslantar

För att köttet skall bli riktigt mört och gott bör det ligga framme (täckt) i rumstemperatur i ca ett dygn före tillagning. Ta alltså fram det i god tid. Bäst blir också grytan om den får koka riktigt länge, så det är inte fel att starta den redan på morgonen och sedan låta den stå och småputtra hela dagen innan det är dags att äta den på kvällen.

Skär köttet i lagom ätstora bitar. Skala löken och skiva den fint. Bryn köttet i en stekpanna i hälften av jordnötsoljan. Salta och peppra och lägg sedan över det i en rejäl gryta.

Stek lök och curry i resten av jordnötsoljan i stekpannan och lägg sedan ner blandningen i grytan med köttet. Skölj ur stekpannan med vattnet och häll det i grytan tillsammans med soja, tomatpuré, jordnötssmör och vinäger. Sjud köttet på svag värme i minst 40 minuter eller låt det stå över dagen och bli riktigt mört och fint.

Låt aprikoser och katrinplommon koka med i grytan de sista 40 minuterna, eller, om du skall låta den gå på kortare koktid, direkt.

När ca 5 minuter återstår; rör samman vetemjöl och en liten skvätt vatten till en jämn redning och rör ner den i grytan. Sjud tills grytan tjocknar.

Servera med ris, mango chutney, en svalkande yoghurt eller crème fraiche, bananslantar och jordnötter.








Indien - på riktigt!

Det är möjligt, kanske också troligt, att jag någon gång kommer att kunna äta en
Lamm Biryani lika god som den här på en indisk restaurang. Ett vet jag dock säkert; den söndagseftermiddag som jag tillbringade med min indiska vän Sushma och hennes mamma i Sushmas kök kommer jag att minnas med värme och glädje varje gång jag känner smaken av den här underbara rätten.




Lamm Biryani

4 personer

Det här är ingen precist recept, det är mer en vägledning till en underbart doftande och härlig risrätt från Bangalore i Indien.

En rejäl bit lammfilé
1 burk skalade, hela tomater av god kvalité
Gurkmeja
Chilipeppar
Salt
1 gul lök

Skär lammköttet i lagom ätstora bitar. Skölj köttet, torka det och gnid sedan in det med en blandning av gurkmeja, chilipeppar och salt. Låt köttet stå några timmar eller över natten för att dra åt sig smaken från kryddorna.
Stek köttet hastigt runt om i lite olja och lägg över det i en kastrull. Hacka löken och häll ner den tillsammans med tomaterna  i kastrullen. Späd med lite vatten. Koka till dess att köttet är mört. Sila av spadet men spara det till senare.

Ghee (indiskt skirat smör som finns att köpa i välsorterade hälsobutiker men som man också kan göra själv; http://www.halsasomlivsstil.com/2014/04/gor-din-egen-ghee/)
1 krossad, hel kanelstång
10 kardemummakapslar
10 kryddnejlikor
3 tomater, hackade
2 gula lökar i tunna skivor
vitlök- och ingefärapasta (kan vara svårt att få tag i men man kan enkelt göra egen genom att mycket fint riva vitlök och ingefära och "binda ihop" med pyttelite olja)
en näve hackad, färsk mynta
4 dl basmatiris, väl sköljt

Värm upp gheen på ganska hög värme och lägg i kryddorna; kanel, kardemummakapslar och kryddnejlikor. Lägg i löken och låt bryna till dess att den är mjuk och liksom genomskinlig. Tillsätt de hackade tomaterna och vitlök- och ingefärapastan. Lägg ner myntan och tillsätt lammköttet och den lök- och tomatröra som silats ifrån vätskan från kokningen av köttet.
Häll ner det sköljda basmatiriset och tillsätt 4 dl av spadet från kokningen av köttet. Smaka av med salt.
Lågg grytan puttra på låg väme under lock i ca 20 minuter. Rör om försiktigt då och då. Grytan är färdig då riset bara precis mjuknat. Det gör inget om det är en liten kärna kvar i det, det är viktigast att riset inte kokar sönder och blir mosigt.

Servera gärna med varma, nyfriterade puribröd.



 








17 februari 2015

Sportlovsfrukost

Jag kan naturligtvis inte vara säker, men det kan faktiskt vara så att min äggröra är den godaste som finns. Med sin krämiga konsistens och milda smak är den åtminstone en av de rätter vi inte kan vara utan om vi skall äta en riktigt härlig och lång sportlovsfrukost.

Krämig äggröra

2 portioner

4 ägg - självklart ekologiska
2 msk mjölk, gärna 3 %
2 msk vispgrädde
en klick smör
en nypa salt
några varv med pepparkvarnen

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och salt med en gaffel. Rör ner äggblandningen i det smälta smöret och låt den tjockna under ständig omrörning. Det tar tid, men försök att inte skynda på processen; ägg som stelnat för snabbt på för hög värme smakar inte gott. När äggblandningen tjocknat till en trevlig röra tar man av kastrullen från plattan. Vänd försiktigt ner vispgrädden och avsluta med att vrida över lite nymalen svartpeppar.

Receptet på äggröra kan varieras beroende på vad man är sugen på just för dagen. Vispgrädden kan bytas ut mot créme fraiche för en något syrligare smak och man kan också välja att ta en klick Philadelphiaost som smaksättare. Gräslök är gott att klippa över och så även fint hackad schalottenlök.

Vad man serverar till äggröran är också en smaksak; bacon, rökt lax, en liten fräsch sallad, en klick Keso... Gott blir det oavsett vilket!










15 februari 2015

Engelska scones

Scones är ett sådant där bakverk som jag har provat att göra mängder av gånger men som jag aldrig varit riktigt nöjd med. Förrän nu! Jag har velat komma åt hemligheten med riktiga engelska scones; de där med lite "kort", spröd konsistens som är så himmelska tillsammans med té och smör och lite marmelad. Ofta har mina ansträngningar istället slutat i urtråkiga, stumma brödkakor som plågsamt mycket påmint om de scones vi gjorde på hemskunskapen.

Här kommer mitt perfekta recept på

Spröda engelska scones


50 gram smör, kylskåpskallt
1,5 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
1 tsk salt
ytterligare en liten skvätt grädde

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda samman mjöl, salt och bakpulver. Fördela smöret i mjölblandningen (lättast går det om man river det på ett rivjärn rakt ner i mjölblandningen). Vispa upp ägget med en gaffel och blanda med vispgrädden. Arbeta samman till en smidig deg. Forma 6 bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt med handen på varje degboll. Pensla lite grädde på varje scones innan de gräddas i ca 10 minuter.

I den här degen kan man blanda det mesta; (små) bitar av torkad frukt eller russin, riven, mörk choklad eller riven vit choklad. Två goda saker tillsammans brukar som bekant bli en som är ännu godare!











19 januari 2015

Fisk med frasigt täcke - lätt uppoppad version

Handen på hjärtat; jag har inte lyckats få våra barn att tycka om fisk. De äter det men utan större förtjusning och därför krävs det lite knep för få dem att uppskatta även måltider från havet. En klassiker som brukar gå hem är "Fisk med frasigt täcke", som jag redan för massor av år sedan hittade i Vår kokbok (Coop Provkök). Numera gör jag den lite annorlunda än då och med mina egna smaker och den är faktiskt uppskattad av hela familjen. Jag serverar kokt potatis till vilket vi annars inte väljer så ofta. Till den här fisken är det dock väldigt gott!

Fisk med frasigt täcke


4 personer

500 g frysta fiskfiléer (idag blev det sej)
1 citron
salt
50 gram smör
2 skivor rivet surdegsbröd (gärna några dagar gammalt och lite torrt)
1 - 2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
2 dl riven ost

Låt de frysta fiskfiléerna ligga i kylskåpet till de är nästan helt tinade. Ta sedan ut dem och placera dem på ett fat. Salta lätt och pressa saften från citronen över filéerna. Låt stå ca 30 minuter så att filéerna får smak av citronen.

Smält under tiden smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och rör om. Tillsätt det rivna surdegsbrödet lite i taget; smöret skall liksom "mättas" med det brödet. Klipp ner persiljan och avsluta med att röra ner osten. Se till att allt blandas ordentligt.

Lägg fiskfiléerna i en form och strö brödblandningen över. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter eller tills det krispiga täcket fått fin färg.

I Vår kokbok vill jag minnas att man rekommenderade grillade tomater med lite riven ost som tillbehör och det är ingen dum idé alls.





Vild lasagne

Jag tycker väldigt mycket om gul lök. Inte hackad i små, stressade bitar och hastigt fräst i stekpanna, utan skuren i tunn-tunna ringar och långsamt kokad på svag värme i en klick smör. Med det som bas kan man nästan göra vad som helst och det blir gott.

Igår blev det blev det en lasagne gjord på kronhjortsfärs och chevré till söndagsmiddag. Det visade sig vara en mycket god smakkombination. Man kan naturligtvis använda sig av vanlig oxfärs eller annan färs och även byta ut chevrén mot ex mozzarella. Den varianten är våra barns favorit; de tycker att det är mumsigt när mozzarellan blir så där trådigt mjuk och len.

Lasagne med smak av vilt och chevré


6 personer

Lasagneplattor
En rejäl bit chevré
Riven ost som inte är för stark

Kronhjortfärs
2 gula lökar
smör att steka i
1 kg kronhjortsfärs (eller annan köttfärs, ex oxfärs)
2 burkar hela, skalade tomater (det går med krossade också, men jag är inte så förtjust i dem; det känns inte som att de smakar någonting alls)
salt
peppar
rödvinsvinäger för syra och smaksättning

Låt tunt skuren lök koka på låg värme i en klick smör i ca 10 minuter. Bryn under tiden upp färsen i en klick smör i en gryta. När färsen är klar; tillsätt skalade hela tomater och löken som skall ha blivit riktigt mjuk och glansig. Smaka av med salt, peppar och en skvätt rödvinsvinäger och låt färsen koka samman i ca 20 minuter.

Bechamélsås
2 msk smör
1 liter mjölk
6 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
en skvätt grädde

Skaka ihop (i en burk med lock) vetemjöl och 1 dl mjölk till en redning. Koka upp resten av mjölken tillsammans med smöret i en kastrull. Tillsätt redningen och koka upp på nytt. Låt koka på svag värme och under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och runda av med en skvätt grädde.

Häll lite av bechamélsåsen i botten på en låg, vid ugnsfast form. Täck med lasagneplattor och fördela hjortfärs över. Lägg skivor av chevré över färsen och häll sedan över bechamélsås. Täck med lasagneplattor. Varva i ytterligare ett lager och avsluta med att hälla resterna av bechamélsåsen över det översta lagret av lasagneplattor. Strö över riven ost och grädda i 225 grader i ca 25-30 minuter.

Gott tillsammans med en fräsch grönsallad!





18 januari 2015

Chicken Korma


Om man vill kan man förbereda grytbasen till den här underbart goda, indiska grytan dagen innan man skall servera rätten - det blir den bara ännu godare av. Låt den då stå i kyl över natten och koka sedan upp innan du lägger i kycklingen.

Chicken Korma
 
1 kilo kyckling (filéer eller andra delar) skurna i lagom stora bitar (hellre för stora än för små)
smör eller neutral olja att steka kycklingbitarna i
1 dl kokosolja
1 tsk malen kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
2 gula lökar
1 dl riven ingefära
6 vitlöksklyftor
1 dl grädde
3 dl turkisk yoghurt
2 dl kokosmjölk
2 dl mandelspån
1 dl russin
ev mango chutney
saft av 1/2 citron
socker
salt

Låt alla de torra kryddorna sakta bryna i kokosolja i en större gryta. Håll koll på temperaturen så att de inte bränns vid! Efter ca 10 minuter: lägg i löken skuren i tunna ringar. Låt kryddor och lök puttra i kokosoljan till dess att löken är härligt mjuk och glansig.

Riv ingefära och hacka vitlöksklyftorna innan du lägger ner dem i grytan. Tillsätt sedan grädde, yoghurt, kokosmjölk, mandelspån och russin och låt allt puttra i minst en timme. Bryn under tiden kycklingbitarna i smör eller neutral olja.

När grytbasen kokat i minst en timme; pressa över citronsaft och smaka av med socker, salt och ev mango chutney. Mixa grytbasen med stavmixer och lägg sedan i kycklingbitarna. Låt koka ca 20 minuter eller så lång tid som det tar för kycklingen att bli klar och servera sedan med Naan-bröd, turkisk yoghurt och basmatiris.

Basmatiris - som på en indisk restaurang
För att få riset så där riktigt fluffigt och vitt som på indiska restauranger gör jag så här;
Räkna med 1 dl basmatiris per person. Lägg riset i en kastrull eller skål och fyll på med vatten så att det täcker riset. Låt riset vila i några timmar innan du häller av vattnet - gärna genom en sil, så att riset kan droppa av en stund och bli så torrt som möjligt.

Värm kokosolja i en kastrull och häll i riset. Rör runt tills riskornen blir genomskinliga, men var försiktig så att det inte bränns vid. Strö över lite salt.

Häll över kokande vatten tills det precis täcker riset. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt stå tills riset är fluffigt och mjukt.

Naan-bröd - inte som på en indisk restaurang men väldigt goda ändå
7 1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl yoghurt
2 msk neutral olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
Värm mjölken (tänk på att torrjäst kräver varmt degspad). Blanda ner uppvispat ägg, yoghurt, torrvaror, olja och 1/2 dl av mjölken. Slå blandningen över mjölet och rör ihop. Tillsätt resten av mjölken och arbeta ihop till en smidig deg. Pensla degen med olja och jäs i en bunke täckt av plastfolie eller en fuktig handduk i ca 3 timmar.
Dela degen i 6 delar och kavla ut dem till droppformade brödkakor. Jäs i ytterligare 20 minuter. Sätt i god tid ugnen på 250 grader + grill. Grädda bröden ca 2 minuter på varje sida.