Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

1 mars 2015

Yummie

I går kväll testade vi ett recept på en köttgryta med afrikanska smaker. Den blev så god att jag kom på mig själv med att fundera över när jag skulle kunna göra den nästa gång. Stark och söt och kraftig på samma gång; den hade liksom alla smaker i en fantastisk kombination. Jag har bestämt mig för att kalla rätten för;

Yummie - en afrikansk köttgryta

6 rejäla portioner (och lite rester till dagen efter)

1 kilo fransyska
2 gula lökar
4 msk jordnötsolja
2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk curry
8 dl vatten
3 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
4 msk jordnötssmör
3 msk rödvinsvinäger
150 g torkade aprikoser (helst ekologiska, osvavlade, så klart)
150 g katrinplommon utan kärnor
1 1/2 msk vetemjöl

Att servera till:
Salta jordnötter
Bananslantar

För att köttet skall bli riktigt mört och gott bör det ligga framme (täckt) i rumstemperatur i ca ett dygn före tillagning. Ta alltså fram det i god tid. Bäst blir också grytan om den får koka riktigt länge, så det är inte fel att starta den redan på morgonen och sedan låta den stå och småputtra hela dagen innan det är dags att äta den på kvällen.

Skär köttet i lagom ätstora bitar. Skala löken och skiva den fint. Bryn köttet i en stekpanna i hälften av jordnötsoljan. Salta och peppra och lägg sedan över det i en rejäl gryta.

Stek lök och curry i resten av jordnötsoljan i stekpannan och lägg sedan ner blandningen i grytan med köttet. Skölj ur stekpannan med vattnet och häll det i grytan tillsammans med soja, tomatpuré, jordnötssmör och vinäger. Sjud köttet på svag värme i minst 40 minuter eller låt det stå över dagen och bli riktigt mört och fint.

Låt aprikoser och katrinplommon koka med i grytan de sista 40 minuterna, eller, om du skall låta den gå på kortare koktid, direkt.

När ca 5 minuter återstår; rör samman vetemjöl och en liten skvätt vatten till en jämn redning och rör ner den i grytan. Sjud tills grytan tjocknar.

Servera med ris, mango chutney, en svalkande yoghurt eller crème fraiche, bananslantar och jordnötter.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar