Lamm Biryani lika god som den här på en indisk restaurang. Ett vet jag dock säkert; den söndagseftermiddag som jag tillbringade med min indiska vän Sushma och hennes mamma i Sushmas kök kommer jag att minnas med värme och glädje varje gång jag känner smaken av den här underbara rätten.
Lamm Biryani
4 personerDet här är ingen precist recept, det är mer en vägledning till en underbart doftande och härlig risrätt från Bangalore i Indien.
En rejäl bit lammfilé
1 burk skalade, hela tomater av god kvalité
Gurkmeja
Chilipeppar
Salt
1 gul lök
Skär lammköttet i lagom ätstora bitar. Skölj köttet, torka det och gnid sedan in det med en blandning av gurkmeja, chilipeppar och salt. Låt köttet stå några timmar eller över natten för att dra åt sig smaken från kryddorna.
Stek köttet hastigt runt om i lite olja och lägg över det i en kastrull. Hacka löken och häll ner den tillsammans med tomaterna i kastrullen. Späd med lite vatten. Koka till dess att köttet är mört. Sila av spadet men spara det till senare.
Ghee (indiskt skirat smör som finns att köpa i välsorterade hälsobutiker men som man också kan göra själv; http://www.halsasomlivsstil.com/2014/04/gor-din-egen-ghee/)
1 krossad, hel kanelstång
10 kardemummakapslar
10 kryddnejlikor
3 tomater, hackade
2 gula lökar i tunna skivor
vitlök- och ingefärapasta (kan vara svårt att få tag i men man kan enkelt göra egen genom att mycket fint riva vitlök och ingefära och "binda ihop" med pyttelite olja)
en näve hackad, färsk mynta
4 dl basmatiris, väl sköljt
Värm upp gheen på ganska hög värme och lägg i kryddorna; kanel, kardemummakapslar och kryddnejlikor. Lägg i löken och låt bryna till dess att den är mjuk och liksom genomskinlig. Tillsätt de hackade tomaterna och vitlök- och ingefärapastan. Lägg ner myntan och tillsätt lammköttet och den lök- och tomatröra som silats ifrån vätskan från kokningen av köttet.
Häll ner det sköljda basmatiriset och tillsätt 4 dl av spadet från kokningen av köttet. Smaka av med salt.
Lågg grytan puttra på låg väme under lock i ca 20 minuter. Rör om försiktigt då och då. Grytan är färdig då riset bara precis mjuknat. Det gör inget om det är en liten kärna kvar i det, det är viktigast att riset inte kokar sönder och blir mosigt.
Servera gärna med varma, nyfriterade puribröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar