Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

18 januari 2015

Chicken Korma


Om man vill kan man förbereda grytbasen till den här underbart goda, indiska grytan dagen innan man skall servera rätten - det blir den bara ännu godare av. Låt den då stå i kyl över natten och koka sedan upp innan du lägger i kycklingen.

Chicken Korma
 
1 kilo kyckling (filéer eller andra delar) skurna i lagom stora bitar (hellre för stora än för små)
smör eller neutral olja att steka kycklingbitarna i
1 dl kokosolja
1 tsk malen kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
2 gula lökar
1 dl riven ingefära
6 vitlöksklyftor
1 dl grädde
3 dl turkisk yoghurt
2 dl kokosmjölk
2 dl mandelspån
1 dl russin
ev mango chutney
saft av 1/2 citron
socker
salt

Låt alla de torra kryddorna sakta bryna i kokosolja i en större gryta. Håll koll på temperaturen så att de inte bränns vid! Efter ca 10 minuter: lägg i löken skuren i tunna ringar. Låt kryddor och lök puttra i kokosoljan till dess att löken är härligt mjuk och glansig.

Riv ingefära och hacka vitlöksklyftorna innan du lägger ner dem i grytan. Tillsätt sedan grädde, yoghurt, kokosmjölk, mandelspån och russin och låt allt puttra i minst en timme. Bryn under tiden kycklingbitarna i smör eller neutral olja.

När grytbasen kokat i minst en timme; pressa över citronsaft och smaka av med socker, salt och ev mango chutney. Mixa grytbasen med stavmixer och lägg sedan i kycklingbitarna. Låt koka ca 20 minuter eller så lång tid som det tar för kycklingen att bli klar och servera sedan med Naan-bröd, turkisk yoghurt och basmatiris.

Basmatiris - som på en indisk restaurang
För att få riset så där riktigt fluffigt och vitt som på indiska restauranger gör jag så här;
Räkna med 1 dl basmatiris per person. Lägg riset i en kastrull eller skål och fyll på med vatten så att det täcker riset. Låt riset vila i några timmar innan du häller av vattnet - gärna genom en sil, så att riset kan droppa av en stund och bli så torrt som möjligt.

Värm kokosolja i en kastrull och häll i riset. Rör runt tills riskornen blir genomskinliga, men var försiktig så att det inte bränns vid. Strö över lite salt.

Häll över kokande vatten tills det precis täcker riset. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt stå tills riset är fluffigt och mjukt.

Naan-bröd - inte som på en indisk restaurang men väldigt goda ändå
7 1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl yoghurt
2 msk neutral olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
Värm mjölken (tänk på att torrjäst kräver varmt degspad). Blanda ner uppvispat ägg, yoghurt, torrvaror, olja och 1/2 dl av mjölken. Slå blandningen över mjölet och rör ihop. Tillsätt resten av mjölken och arbeta ihop till en smidig deg. Pensla degen med olja och jäs i en bunke täckt av plastfolie eller en fuktig handduk i ca 3 timmar.
Dela degen i 6 delar och kavla ut dem till droppformade brödkakor. Jäs i ytterligare 20 minuter. Sätt i god tid ugnen på 250 grader + grill. Grädda bröden ca 2 minuter på varje sida.




 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar