Igår blev det blev det en lasagne gjord på kronhjortsfärs och chevré till söndagsmiddag. Det visade sig vara en mycket god smakkombination. Man kan naturligtvis använda sig av vanlig oxfärs eller annan färs och även byta ut chevrén mot ex mozzarella. Den varianten är våra barns favorit; de tycker att det är mumsigt när mozzarellan blir så där trådigt mjuk och len.
Lasagne med smak av vilt och chevré
6 personer
Lasagneplattor
En rejäl bit chevré
Riven ost som inte är för stark
Kronhjortfärs
2 gula lökar
smör att steka i
1 kg kronhjortsfärs (eller annan köttfärs, ex oxfärs)
2 burkar hela, skalade tomater (det går med krossade också, men jag är inte så förtjust i dem; det känns inte som att de smakar någonting alls)
salt
peppar
rödvinsvinäger för syra och smaksättning
Låt tunt skuren lök koka på låg värme i en klick smör i ca 10 minuter. Bryn under tiden upp färsen i en klick smör i en gryta. När färsen är klar; tillsätt skalade hela tomater och löken som skall ha blivit riktigt mjuk och glansig. Smaka av med salt, peppar och en skvätt rödvinsvinäger och låt färsen koka samman i ca 20 minuter.
Bechamélsås
2 msk smör
1 liter mjölk
6 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
en skvätt grädde
Skaka ihop (i en burk med lock) vetemjöl och 1 dl mjölk till en redning. Koka upp resten av mjölken tillsammans med smöret i en kastrull. Tillsätt redningen och koka upp på nytt. Låt koka på svag värme och under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och runda av med en skvätt grädde.
Häll lite av bechamélsåsen i botten på en låg, vid ugnsfast form. Täck med lasagneplattor och fördela hjortfärs över. Lägg skivor av chevré över färsen och häll sedan över bechamélsås. Täck med lasagneplattor. Varva i ytterligare ett lager och avsluta med att hälla resterna av bechamélsåsen över det översta lagret av lasagneplattor. Strö över riven ost och grädda i 225 grader i ca 25-30 minuter.
Gott tillsammans med en fräsch grönsallad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar