Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

2 januari 2020

Allra bästa receptet på lussebullar

Nu! Nu har jag hittat det; det optimala receptet och tillvägagångssättet för att baka lussekatter och annat saffransbröd. Lyckan är gjord och framöver kommer vi att njuta av bakverk som är lika saftiga som saffransdoftande oavsett om de är nybakade eller om de är frusna och upptinade. Så himla lyxigt!

Lussebullar 

Ungefär 25 stycken

25 g jäst
6 dl standardmjölk - kylskåpskall
2 påsar saffran (gärna upplösta i ex konjak några dagar före)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
150 g smör - rumsvarmt

russin

Att pensla med:
1 dl vatten + 1 dl socker som kokats till en simmig lag

Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt socker, salt, ägg, saffran (med konjak om du valt att låta den dra i det) och ca 15 dl vetemjöl. Kör i degblandaren i ca 10 minuter.
Klicka ner smöret i små bitar.
Kör degen i degblandaren i ytterligare ca 15 minuter eller tills degen är riktigt elastisk och går att "dra i" utan att den går sönder.

Låt degen jäsa till dubbel storlek - i kyl om du vill utveckla smakerna lite extra.

Baka ut degen till lussekatter. (lagom storlek är ungefär 70 gram, tycker vi). Lås jäsa på plåt.

Peta ner russin i bullarna och grädda i 225 grader ca 7 minuter. När du tagit ut lussebullarna från ugnen penslar du dem direkt med sockerlagen och låter dem sedan svalna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar