Lussebullar
Ungefär 25 stycken
25 g jäst
6 dl standardmjölk - kylskåpskall
2 påsar saffran (gärna upplösta i ex konjak några dagar före)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
150 g smör - rumsvarmt
russin
Att pensla med:
1 dl vatten + 1 dl socker som kokats till en simmig lag
Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt socker, salt, ägg, saffran (med konjak om du valt att låta den dra i det) och ca 15 dl vetemjöl. Kör i degblandaren i ca 10 minuter.
Klicka ner smöret i små bitar.
Kör degen i degblandaren i ytterligare ca 15 minuter eller tills degen är riktigt elastisk och går att "dra i" utan att den går sönder.
Låt degen jäsa till dubbel storlek - i kyl om du vill utveckla smakerna lite extra.
Baka ut degen till lussekatter. (lagom storlek är ungefär 70 gram, tycker vi). Lås jäsa på plåt.
Peta ner russin i bullarna och grädda i 225 grader ca 7 minuter. När du tagit ut lussebullarna från ugnen penslar du dem direkt med sockerlagen och låter dem sedan svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar