Rostad tomatsoppa
Mogna, svenska tomater - tillräckligt många för att täcka en plåt.Olivolja
Smör
2 gula, strimlade lökar
En liten skvätt vatten
Ingefära
2 vitlöksklyftor
Kokosgrädde - 1 burk
Svarta oliver
Röd vinäger, ex balsamico, hallon- eller annan som ger god syra
Salt, peppar och andra kryddor som känns rätt för dagen.
Picka tomaterna runt om och ställ dem tätt på en ugnsplåt. Rosta i 225 grader till dess att tomaterna "säckar ihop". Mjukstek under tiden den strimlade löken i smör i en stor kastrull. Tillsätt en skvätt vatten så att lökröran blir lite simmig.
Häll de rostade tomaterna över löken och mixa tills röran blir riktigt slät. Riv ingefäran och blanda ner tillsammans med vitlök och kryddor. Avsluta med att med hjälp av vitlökspressen pressa ner svarta oliver som ger en härlig sälta och djupare smak.
Ett bra alternativ är också att göra en mire poix (soffritto) som soppbas. Skala och finhacka då gul lök, selleri och morötter som får steka på låg värme i olivolja innan tomaterna tillsätts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar