Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

26 augusti 2015

Gyllene smaker i rostad morotssoppa

Det här receptet är en variant av ett veckotidningsrecept som gjort succé hemma hos oss. Milda, rostade morötter i en härlig soppa som går snabbt att laga och som är en perfekt vardagsrätt. Den förgyller vilken tråkig onsdag som helst! Servera gärna med frisk nötcrunch och ett färskt surdegsbröd.

Rostad morotssoppa

4 rejäla portioner

800 gram morötter (för oss är ekologiska en självklarhet)
2 tsk havssalt
2 - 3 msk rapsolja utan smak
6 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
2 tsk chilipeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk koncentrerad grönsaksfond
saft från 1/2 - 1 citron
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Lägg morotsbitarna på en plåt, salta och ringla över rapsoljan. Rosta morötterna i ca 20 minuter till de har mjuknat och fått en svagt brun nyans. Mixa med mixerstav i en stor kastrull. Tillsätt vatten, kokosmjölk och chilipeppar. Pressa ner vitlöken. Koka upp och tillsätt sedan grönsaksfonden. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Nötcrunch

1 påse cashewnötter
rivet skal och saft från 1/2 citron
2 msk klippt gräslök

Rosta cashewnötterna hastigt i het panna. Hacka dem grovt och blanda ner rivet citronskal, citronsaft och gräslök. Servera som topping på soppan.






The Cab

Jag blir sällan imponerad av en köpt sallad, men den här är riktigt, riktigt god och matig. På Redfellas kallas den för the Cab så det kör jag på även här. Vad som skiljer min sallad från originalet är frånvaron av matvete och närvaron av parmesan. I mängder!

The Cab - kycklingssallad som på Redfellas  (på ett ungefär...)


2 portioner

2 kycklingfiléer
Smör eller god olja att steka
Salt
Svartpeppar
1 paket bacon
Romansallad
Parmesanost
Avocado
Edamamebönor
Cashewnötter
Små, vackra tomater

Dressing:
Olivolja av bra sort
Saften av en halv citron
1/2 kruka färsk basilika
Örtsalt (i Redfallas goda dressing används Vegeta, men eftersom den innehåller smakförstärkaren E621 använder jag Herbamare eller Trocomare med ekologiska råvaror som bas)

Börja med dressingen;
Hacka basilikan fint. Häll olivoljan i botten av en vacker skål och pressa lite citron över. Tillsätt örtsalt och basilika och smaka av. Låt dressingen stå medan resten av salladen förbereds.

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen runt om i smör eller olja. Krydda med salt och lite peppar. Lägg kycklingen i en ugnsform och låt den gå färdigt i ugnen i ca 15 minuter. Skiva kycklingen tunt när den är klar. Låt svalna eller ställt kallt över natten.
Stek under tiden baconet klippt i ganska stora bitar. Jag tycker det är gott när baconet är ganska ordentligt stekt. Låt svalna eller ställ kallt.
Så här långt kan man naturligtvis förbereda om man känner för det.

Riv romansalladen i lagom ätstora bitar och blanda sedan ner den i dressingen. Skiva parmesanost tunt och fördela över salladen. Rosta cashewnötterna hastigt och vänd ner även dem i salladsskålen. Tillsätt kyckling, bacon, tomater och edamamebönor i salladen och servera med kylt vitt vin och kanske ett gott surdegsbröd. Hur gott och enkelt som helst!










9 augusti 2015

Linser när de är som bäst

Den här indiska linsgrytan är precis hur god som helst! Mild, krämig och så fylld av smaker. Servera gärna med nygräddade poori-bröd

Indisk linsgryta

4 portioner

ghee (alt smör eller olja)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 rivna morötter
5 cm färsk, riven ingefära
1 msk gul currypasta
1 kanelstång (eller 1 tsk kanel)
7 kardemummakapslar (eller 1 tsk kardemumma)
400 g skalade tomater
1 dl ketchup
400 g kokosmjölk
2 dl röda linser
Salt

Skiva löken tunt och låt den puttra i ghee till den blir mjuk och genomskinlig. Pressa i vitlöken och vänd ner de rivna morötterna. Vänd runt och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt småkoka i ca 30 minuter eller till dess att linserna är mjuka. Smaka av med salt (om det behövs).








Poori

Poori- eller puribröd

2,4 dl vetemjöl
2 krm salt
ca 1,2 dl vatten (mängden beror på mjölets struktur)
(1 tsk varm solrosolja)
1 liter solrosolja

Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt lite vatten i taget och knåda in det i degen efter hand. Degen skall bli mjuk och lite, lite klistrig men se upp så att den varken blir för torr eller fuktig. Tillsätt lite varm olja om degen behöver bli mer smidig.
Rulla degen till små bollar och kavla ut dem till tunna, tunna kakor, ca 15 cm i diameter.
Hetta upp 1 liter solrosolja i en djup kastrull. Testa om oljan är tillräckligt het genom att lägga ner en liten bit deg i den. Om degen omedelbart flyter upp är oljan redo att fritera i. Släpp ner en kavlad degkaka i oljan och låt den flyta upp till ytan. Ös gärna lite olja över brödet medan det friteras så att ytan blir riktigt jämnt gräddad. Ta upp brödet då det är ljust gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.