Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

17 augusti 2017

Snabbaste laxsalladen

Perfekt middag att servera när tiden är knapp!

Snabbaste laxsalladen

4 portioner

Lax i bit - ca 400 g
Couscous för 4 personer
2 avokado
1 burk matlagningsyoghurt
Chiliflakes
Tabasco
Citronpeppar
Salt och peppar
Grönsaker efter tycke, smak och önskad; den här gången använde jag körsbärstomater och gurka eftersom det var vad som fanns hemma.

Koka couscousen enligt förpackningen.
Lägg laxen i en microsäker form, krydda med citronpeppar och tillaga på full effekt ca 4 minuter.

Mosa avokadon i en fin skål och blanda ner matyoghurten. Smaka av med salt, peppar, chiliflakes och tabasco. Blanda ned grönsaker och couscous och rör om försiktigt så att hela salladen blir ordentligt dressad av avokadoröran.





Kebab med smak av sweet chili

När jag gjorde den här kebabrätten serverade jag en varm pärlcouscoussallad till, men jag inser att jag inte är så förtjust i just den typen av couscous. Kebaben blev däremot väldigt god, så det receptet sparar jag för framtida njutning. En sås gjord på smetana och sweet chili är gott till och nästa gång får nog kebaben sällskap av ex klyftpotatis.

Kebab med smak av sweet chili

4 portioner
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 dl sweet chilisås 

Sätt ugnen på 150 grader.
Häll vattnet över ströbrödet och låt svälla ca 10 minuter. Tillsätt kryddor och sweet chili-sås och rör om. Blanda ner nötfärsen. Forma avlånga kebabs och stek runt om i olivolja. Låt gå färdigt i en form i ugnen i ca 10 minuter.

Gott är att servera med grillade paprikor och en kall sås.







15 augusti 2017

Rostad tomatsoppa

I augusti är de svenska tomaterna billiga och då passar jag på att handla dem i mängd och göra en riktigt härlig tomatsoppa. God både varm och ljummen och funkar bra att slå på termos och ta med till stranden. Toppa gärna med gott strössel (kanske med kokosflingor) och servera med nybakat bröd.

Rostad tomatsoppa

Mogna, svenska tomater - tillräckligt många för att täcka en plåt.
Olivolja
Smör
2 gula, strimlade lökar
En liten skvätt vatten
Ingefära
2 vitlöksklyftor
Kokosgrädde - 1 burk
Svarta oliver
Röd vinäger, ex balsamico, hallon- eller annan som ger god syra
Salt, peppar och andra kryddor som känns rätt för dagen.

Picka tomaterna runt om och ställ dem tätt på en ugnsplåt. Rosta  i 225 grader till dess att tomaterna "säckar ihop". Mjukstek under tiden den strimlade löken i smör i en stor kastrull. Tillsätt en skvätt vatten så att lökröran blir lite simmig.

Häll de rostade tomaterna över löken och mixa tills röran blir riktigt slät. Riv ingefäran och blanda ner tillsammans med vitlök och kryddor. Avsluta med att med hjälp av vitlökspressen pressa ner svarta oliver som ger en härlig sälta och djupare smak.

Ett bra alternativ är också att göra en mire poix (soffritto) som soppbas. Skala och finhacka då gul lök, selleri och morötter som får steka på låg värme i olivolja innan tomaterna tillsätts.