Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

19 januari 2015

Fisk med frasigt täcke - lätt uppoppad version

Handen på hjärtat; jag har inte lyckats få våra barn att tycka om fisk. De äter det men utan större förtjusning och därför krävs det lite knep för få dem att uppskatta även måltider från havet. En klassiker som brukar gå hem är "Fisk med frasigt täcke", som jag redan för massor av år sedan hittade i Vår kokbok (Coop Provkök). Numera gör jag den lite annorlunda än då och med mina egna smaker och den är faktiskt uppskattad av hela familjen. Jag serverar kokt potatis till vilket vi annars inte väljer så ofta. Till den här fisken är det dock väldigt gott!

Fisk med frasigt täcke


4 personer

500 g frysta fiskfiléer (idag blev det sej)
1 citron
salt
50 gram smör
2 skivor rivet surdegsbröd (gärna några dagar gammalt och lite torrt)
1 - 2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
2 dl riven ost

Låt de frysta fiskfiléerna ligga i kylskåpet till de är nästan helt tinade. Ta sedan ut dem och placera dem på ett fat. Salta lätt och pressa saften från citronen över filéerna. Låt stå ca 30 minuter så att filéerna får smak av citronen.

Smält under tiden smöret i en kastrull. Pressa i vitlöken och rör om. Tillsätt det rivna surdegsbrödet lite i taget; smöret skall liksom "mättas" med det brödet. Klipp ner persiljan och avsluta med att röra ner osten. Se till att allt blandas ordentligt.

Lägg fiskfiléerna i en form och strö brödblandningen över. Grädda i 225 grader i ca 25 minuter eller tills det krispiga täcket fått fin färg.

I Vår kokbok vill jag minnas att man rekommenderade grillade tomater med lite riven ost som tillbehör och det är ingen dum idé alls.





Vild lasagne

Jag tycker väldigt mycket om gul lök. Inte hackad i små, stressade bitar och hastigt fräst i stekpanna, utan skuren i tunn-tunna ringar och långsamt kokad på svag värme i en klick smör. Med det som bas kan man nästan göra vad som helst och det blir gott.

Igår blev det blev det en lasagne gjord på kronhjortsfärs och chevré till söndagsmiddag. Det visade sig vara en mycket god smakkombination. Man kan naturligtvis använda sig av vanlig oxfärs eller annan färs och även byta ut chevrén mot ex mozzarella. Den varianten är våra barns favorit; de tycker att det är mumsigt när mozzarellan blir så där trådigt mjuk och len.

Lasagne med smak av vilt och chevré


6 personer

Lasagneplattor
En rejäl bit chevré
Riven ost som inte är för stark

Kronhjortfärs
2 gula lökar
smör att steka i
1 kg kronhjortsfärs (eller annan köttfärs, ex oxfärs)
2 burkar hela, skalade tomater (det går med krossade också, men jag är inte så förtjust i dem; det känns inte som att de smakar någonting alls)
salt
peppar
rödvinsvinäger för syra och smaksättning

Låt tunt skuren lök koka på låg värme i en klick smör i ca 10 minuter. Bryn under tiden upp färsen i en klick smör i en gryta. När färsen är klar; tillsätt skalade hela tomater och löken som skall ha blivit riktigt mjuk och glansig. Smaka av med salt, peppar och en skvätt rödvinsvinäger och låt färsen koka samman i ca 20 minuter.

Bechamélsås
2 msk smör
1 liter mjölk
6 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
en skvätt grädde

Skaka ihop (i en burk med lock) vetemjöl och 1 dl mjölk till en redning. Koka upp resten av mjölken tillsammans med smöret i en kastrull. Tillsätt redningen och koka upp på nytt. Låt koka på svag värme och under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och runda av med en skvätt grädde.

Häll lite av bechamélsåsen i botten på en låg, vid ugnsfast form. Täck med lasagneplattor och fördela hjortfärs över. Lägg skivor av chevré över färsen och häll sedan över bechamélsås. Täck med lasagneplattor. Varva i ytterligare ett lager och avsluta med att hälla resterna av bechamélsåsen över det översta lagret av lasagneplattor. Strö över riven ost och grädda i 225 grader i ca 25-30 minuter.

Gott tillsammans med en fräsch grönsallad!





18 januari 2015

Chicken Korma


Om man vill kan man förbereda grytbasen till den här underbart goda, indiska grytan dagen innan man skall servera rätten - det blir den bara ännu godare av. Låt den då stå i kyl över natten och koka sedan upp innan du lägger i kycklingen.

Chicken Korma
 
1 kilo kyckling (filéer eller andra delar) skurna i lagom stora bitar (hellre för stora än för små)
smör eller neutral olja att steka kycklingbitarna i
1 dl kokosolja
1 tsk malen kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
2 gula lökar
1 dl riven ingefära
6 vitlöksklyftor
1 dl grädde
3 dl turkisk yoghurt
2 dl kokosmjölk
2 dl mandelspån
1 dl russin
ev mango chutney
saft av 1/2 citron
socker
salt

Låt alla de torra kryddorna sakta bryna i kokosolja i en större gryta. Håll koll på temperaturen så att de inte bränns vid! Efter ca 10 minuter: lägg i löken skuren i tunna ringar. Låt kryddor och lök puttra i kokosoljan till dess att löken är härligt mjuk och glansig.

Riv ingefära och hacka vitlöksklyftorna innan du lägger ner dem i grytan. Tillsätt sedan grädde, yoghurt, kokosmjölk, mandelspån och russin och låt allt puttra i minst en timme. Bryn under tiden kycklingbitarna i smör eller neutral olja.

När grytbasen kokat i minst en timme; pressa över citronsaft och smaka av med socker, salt och ev mango chutney. Mixa grytbasen med stavmixer och lägg sedan i kycklingbitarna. Låt koka ca 20 minuter eller så lång tid som det tar för kycklingen att bli klar och servera sedan med Naan-bröd, turkisk yoghurt och basmatiris.

Basmatiris - som på en indisk restaurang
För att få riset så där riktigt fluffigt och vitt som på indiska restauranger gör jag så här;
Räkna med 1 dl basmatiris per person. Lägg riset i en kastrull eller skål och fyll på med vatten så att det täcker riset. Låt riset vila i några timmar innan du häller av vattnet - gärna genom en sil, så att riset kan droppa av en stund och bli så torrt som möjligt.

Värm kokosolja i en kastrull och häll i riset. Rör runt tills riskornen blir genomskinliga, men var försiktig så att det inte bränns vid. Strö över lite salt.

Häll över kokande vatten tills det precis täcker riset. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt stå tills riset är fluffigt och mjukt.

Naan-bröd - inte som på en indisk restaurang men väldigt goda ändå
7 1/2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl yoghurt
2 msk neutral olja
1 tsk salt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
Värm mjölken (tänk på att torrjäst kräver varmt degspad). Blanda ner uppvispat ägg, yoghurt, torrvaror, olja och 1/2 dl av mjölken. Slå blandningen över mjölet och rör ihop. Tillsätt resten av mjölken och arbeta ihop till en smidig deg. Pensla degen med olja och jäs i en bunke täckt av plastfolie eller en fuktig handduk i ca 3 timmar.
Dela degen i 6 delar och kavla ut dem till droppformade brödkakor. Jäs i ytterligare 20 minuter. Sätt i god tid ugnen på 250 grader + grill. Grädda bröden ca 2 minuter på varje sida.