Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

22 februari 2016

Potatiskaka

Att göra en potatiskaka är inte ett dugg svårare än att göra en potatisgratäng eller hasselbackspotatis, men den bidrar med en känsla av lyx till middagsbordet. Med sina milda smaker och sitt proffsiga yttre är den en perfekt rätt att bjuda till såväl kött som lax.

Potatiskaka


8 bitar

1 kg mjölig potatis
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
50 gram smör
1 dl riven parmesanost
4 ägg
3 dl vispgrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva schalottenlöken tunt och krossa vitlöksklyftorna. Smält smöret i en kastrull, sänk värmen till strax under medel och häll i löken som skall puttra till den blir mjuk och glansig.
Skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin.

Klä en avlång bakform med bakplåtspapper (blöt pappret och forma det sedan enkelt efter formen). Lägg potatisskivor i ett tunt lager i botten av formen och fördela lite av lökröran över. Täck med parmesanost. Fortsätt att varva potatis, lök och parmesan till dess att någon centimeter återstår till bakformens kant. Vispa ihop ägg och grädde, smaka av med salt och peppar (tänk på att potatisen drar åt sig mycket salt, så låt blandningen smaka lite, lite översaltat) och häll den i formen. Sätt formen i ugnen och baka av kakan i ca 1 timme. Ta ut potatiskakan då den är klar, men låt den stå kvar i formen i ca 1 timme täckt med folie. Då är den avsvalnad och lätt att skära i lagom stora bitar.



21 februari 2016

Mitt bästa bröd

Precis som alla andra entusiastiska surdegsbagare har jag testat ett otal recept på min väg mot det bästa av bröd och nu tror jag faktiskt att jag är nära. Det här är ett ljust bröd som passar till precis allt. Tänk smörgås med smakrik ost och skivad gurka. Eller en tjock skiva doppad i god olivolja och serverad till pasta. Eller, bara för att man inte kan låta bli, en bit struken med gott smör och havssalt.

Nödvändigt är att surdegen är ivrigt bubblande med skum på ytan (nästan som om det låg ett täcke av diskmedel överst i burken). Jag brukar mata surdegen med 50 % vatten och 50 % mjöl 12-16 timmar innan jag planerar att sätta degen.



Mitt bästa surdegsbröd


1 bröd

200 gram surdegsgrund på vete
410 g vatten (eller vassle om det finns hemma)
540 g vetemjöl (jag brukar använda Orga kvarns som har en härlig struktur)
110 g lantvete- eller rågmjöl
20 g flingsalt
På vintern kan det också behövas en liten klick jäst (typ 3 g) för att få ordentlig fart på degen

Rör ner en klick surdegsgrund i vätskan för att försäkra dig om att den är klar att baka på. Surdegsgrund som flyter är redo att använda. 

Häll över resten av surdegsgrunden och tillsätt saltet. Rör ihop innan allt mjölet tillsätts. Arbeta ihop till en ganska kladdig deg. 

Låt degen vila i 30 minuter innan den viks första gången. Vik den sedan 2-3 gånger till med 30 minuters mellanrum innan degen hälls ner i en oljad form och får jäsa klart. 

Brödet är färdigt att bakas av när man med ett mjölat finger kan trycka ett hål i den som till hälften stannar kvar. (Om degen helt reser sig och inget hål blir kvar i den, behöver den jäsa längre. 

Sätt ugnen på 275 grader. Skär 3 eller 4 tydliga skåror med vass kniv över brödet så att luften kan pysa ut. Sätt in brödet i ugnen och sänk till 220-230 grader. Grädda till dess att brödet nått en innertemperatur på 98 grader. 

Låt vila i handduk minst en timme innan brödet skärs upp. 




Matvetesallad i tusen färger

Nja, det var kanske en lätt överdrift, men färgglad är den här matvetesallad och väldigt, väldigt god. Mängderna är allt annat är precisa och ingredienserna kan varieras i det oändliga, men det här är en bra grund att utgå ifrån.

Matvetesallad - 4 portioner

4 portioner matvetesallad som tillagats efter instruktion på förpackningen
en klick smör
1 gul lök
1 pkt saffran
2 dl cashewnötter
2 dl gojibär (eller russin)
100 g sojabönor
citron
salt och peppar

Hetta upp smöret och sänk värmen till strax under medel. Låt löken bli mjuk och glansig tillsammans med saffranet. Häll över lökblandningen i en vacker skål och vänd ner matvete, nötter, gojibär och sojabönor. Smaka av med salt och peppar och riv lite citronskal över.

På bilden har jag serverat salladen med kycklingben glaserade i mangochutney, men den kan med fördel ätas utan tillbehör. Gott är att toppa med en dressing av créme fraiche och mango chutney.