Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

1 mars 2015

Yummie

I går kväll testade vi ett recept på en köttgryta med afrikanska smaker. Den blev så god att jag kom på mig själv med att fundera över när jag skulle kunna göra den nästa gång. Stark och söt och kraftig på samma gång; den hade liksom alla smaker i en fantastisk kombination. Jag har bestämt mig för att kalla rätten för;

Yummie - en afrikansk köttgryta

6 rejäla portioner (och lite rester till dagen efter)

1 kilo fransyska
2 gula lökar
4 msk jordnötsolja
2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
2 msk curry
8 dl vatten
3 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
4 msk jordnötssmör
3 msk rödvinsvinäger
150 g torkade aprikoser (helst ekologiska, osvavlade, så klart)
150 g katrinplommon utan kärnor
1 1/2 msk vetemjöl

Att servera till:
Salta jordnötter
Bananslantar

För att köttet skall bli riktigt mört och gott bör det ligga framme (täckt) i rumstemperatur i ca ett dygn före tillagning. Ta alltså fram det i god tid. Bäst blir också grytan om den får koka riktigt länge, så det är inte fel att starta den redan på morgonen och sedan låta den stå och småputtra hela dagen innan det är dags att äta den på kvällen.

Skär köttet i lagom ätstora bitar. Skala löken och skiva den fint. Bryn köttet i en stekpanna i hälften av jordnötsoljan. Salta och peppra och lägg sedan över det i en rejäl gryta.

Stek lök och curry i resten av jordnötsoljan i stekpannan och lägg sedan ner blandningen i grytan med köttet. Skölj ur stekpannan med vattnet och häll det i grytan tillsammans med soja, tomatpuré, jordnötssmör och vinäger. Sjud köttet på svag värme i minst 40 minuter eller låt det stå över dagen och bli riktigt mört och fint.

Låt aprikoser och katrinplommon koka med i grytan de sista 40 minuterna, eller, om du skall låta den gå på kortare koktid, direkt.

När ca 5 minuter återstår; rör samman vetemjöl och en liten skvätt vatten till en jämn redning och rör ner den i grytan. Sjud tills grytan tjocknar.

Servera med ris, mango chutney, en svalkande yoghurt eller crème fraiche, bananslantar och jordnötter.








Indien - på riktigt!

Det är möjligt, kanske också troligt, att jag någon gång kommer att kunna äta en
Lamm Biryani lika god som den här på en indisk restaurang. Ett vet jag dock säkert; den söndagseftermiddag som jag tillbringade med min indiska vän Sushma och hennes mamma i Sushmas kök kommer jag att minnas med värme och glädje varje gång jag känner smaken av den här underbara rätten.




Lamm Biryani

4 personer

Det här är ingen precist recept, det är mer en vägledning till en underbart doftande och härlig risrätt från Bangalore i Indien.

En rejäl bit lammfilé
1 burk skalade, hela tomater av god kvalité
Gurkmeja
Chilipeppar
Salt
1 gul lök

Skär lammköttet i lagom ätstora bitar. Skölj köttet, torka det och gnid sedan in det med en blandning av gurkmeja, chilipeppar och salt. Låt köttet stå några timmar eller över natten för att dra åt sig smaken från kryddorna.
Stek köttet hastigt runt om i lite olja och lägg över det i en kastrull. Hacka löken och häll ner den tillsammans med tomaterna  i kastrullen. Späd med lite vatten. Koka till dess att köttet är mört. Sila av spadet men spara det till senare.

Ghee (indiskt skirat smör som finns att köpa i välsorterade hälsobutiker men som man också kan göra själv; http://www.halsasomlivsstil.com/2014/04/gor-din-egen-ghee/)
1 krossad, hel kanelstång
10 kardemummakapslar
10 kryddnejlikor
3 tomater, hackade
2 gula lökar i tunna skivor
vitlök- och ingefärapasta (kan vara svårt att få tag i men man kan enkelt göra egen genom att mycket fint riva vitlök och ingefära och "binda ihop" med pyttelite olja)
en näve hackad, färsk mynta
4 dl basmatiris, väl sköljt

Värm upp gheen på ganska hög värme och lägg i kryddorna; kanel, kardemummakapslar och kryddnejlikor. Lägg i löken och låt bryna till dess att den är mjuk och liksom genomskinlig. Tillsätt de hackade tomaterna och vitlök- och ingefärapastan. Lägg ner myntan och tillsätt lammköttet och den lök- och tomatröra som silats ifrån vätskan från kokningen av köttet.
Häll ner det sköljda basmatiriset och tillsätt 4 dl av spadet från kokningen av köttet. Smaka av med salt.
Lågg grytan puttra på låg väme under lock i ca 20 minuter. Rör om försiktigt då och då. Grytan är färdig då riset bara precis mjuknat. Det gör inget om det är en liten kärna kvar i det, det är viktigast att riset inte kokar sönder och blir mosigt.

Servera gärna med varma, nyfriterade puribröd.