Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

1 maj 2019

Paneer - indisk ost

Att göra paneer är faktiskt det enklaste som finns. Och bland det godaste att använda i en indisk grytbas som Korma.

Paneer

2 liter gammaldags mjölk
2 citroner

Koka upp mjölken i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och krama direkt ner saften från de båda citronerna i mjölken. Rör om med en träslev medan mjölken "flockar sig" och separeras. Häll ner i en finmaskig sil, så att vasslan som bildats rinner av och bara ostmassan blir kvar. Pressa med träsleven ut all vätska ur ostmassan. Låt osten svalna och skär sedan i bitar.

Vasslan som rinner av är alldeles utmärkt att använda som degvätska i ex surdegsbröd.




Indisk korma



Mild, men kryddig indisk gryta - på mitt sätt. Receptet beskriver en grybas till vilken man kan tillsätta det man tycker är gott; paneer (indisk ost), quorn eller kyckling

Indisk korma

smör, olja eller ghee
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
0,75 dl färsk, riven ingefära
1 tsk kanel
1 msk koriander
2 tsk spiskummin
2 tsk kardemumma (godast blir den om den är nystött)
2 tsk gurkmeja
0,5 tsk cayennepeppar
2 dl crème fraiche
2 dl kokosmjölk
1 dl vispgrädde
6 msk kokosmjöl
saften från 1 citron
socker eller honung
jordnötssmör
0,5 tsk salt
1 dl russin, gärna gula

Skär löken i tunna skivor och riv ingefäran fint. Smält smöret på låg värme i en rymlig gryta och tillsätt löken. Löken ska bli mjuk, men får inte ta färg. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt den rivna ingefäran. 

Tillsätt kanel, koriander, spiskummin, stött kardemumma, gurkmeja och cayennepeppar. Låt kryddorna värmas upp i lökröran en stund.

Tillsätt crème fraiche, vispgrädde och kokosmjölk och låt koka upp. För att vätskan ska ta ordentlig smak av kryddorna är det bra om röran får stå och småkoka en stund.  Rör ner kokosmjölet och låt småkoka ytterligare några minuter.

Smaka av grytbasen med lite pressad citron, salt, socker eller honung och en klick jordnötssmör.

Skär paneer, quorn eller kyckling i bitar. Om du använder kyckling behöver bitarna brynas runt om innan du lägger ner dem i grytan, medan paneer och quorn kan läggas i som de är. 

Låt grytan stå och puttra till paneer eller quorn blivit varmt eller kycklingen är klar. Vänd ner russinen och servera med basmatiris och indiskt bröd av något slag.