Kärlek doftar som nybakat bröd

Min blogg är egentligen ingen blogg. Den är en stor, rektangulär låda klädd i rutig papp. I lådan finns tidningsurklipp, utskrifter och handskrivna lappar. Många av dem är fläckade och lite kladdiga. Texter har strukits över och ändrats, flera gånger. I lådan finns mina minnen av bröd, mat och mjuka kakor. Bröd som gjort mig lycklig och kakor vars smak jag fortfarande kan förnimma. Mat jag lagat, tänker mig att laga eller borde ha lagat för länge sedan.
Min blogg doftar av nybakat bröd, milda kryddor och smör. Du är varmt välkommen hit!

2 april 2015

Fish & Chips - ett seriöst försök

Det spelar ingen roll hur mycket tid, kraft och kärlek jag lägger ned på att laga näringsrik och ekologisk mat till mina barn - de tycker ändå alltid att fabriksgjorda fiskpinnar och pulvermos är väl så gott. Jag lämnar det därhän och resonerar att de nog kommer till insikt när de blivit äldre... Här kommer dock ett recept på hemgjorda fiskpinnar som med hästlängder står de djupfrysta. Jag skull nog säga att de är ganska snarlika de som man får i England då man beställer Fish & Chips.

Makalösa fiskpinnar

4 portioner

500 gram fiskfilé, exempelvis sej
salt
peppar
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 påse panko (asiatiskt ströbröd)
neutral olja, ex majsolja

Sätt ugnen på 240 grader.

Skär fiskfiléerna i bitar som är ungefär dubbelt så stora som vanliga, köpta fiskpinnar. Ta fram 3 formar eller tallrikar modell större. Häll i nr 1 ner vetemjöl, salt och peppar. Knäck i nr 2 ner äggen och vispa upp dem med en gaffel. Häll i nr. 3 ner panko.
Häll majsolja i botten av en stor, ugnsfast form och sätt in den i ugnen så att oljan blir het. Ta ut formen.
Doppa fiskbitarna i först i det kryddade vetemjölet, sedan i ägget och sist i pankon. Fördela dem i den ugnsfasta formen och sätt in den i ugnen ca 10 minuter. När fiskbitarna blivit frasigt bruna vänder du dem och låter dem få färg även på andra sidan. Tiden kan variera men var noga med att hålla koll så att de inte blir för hårt bakade.

Servera gärna med krispigt friterad pommes frites och en citronklyfta så blir känslan väldigt brittisk!